Renovering av landgångar

Det går att renovera landgångar

Visst finns det alltid en gräns för när det lönar sig att renovera landgångar eller om man skall byta ut till nytt. Vi gör en bedömning tillsammans med kunden om ekonomi och utseende styr. Större landgångar är det mer värt att reparera men det kräver också lite större maskiner och kran. I exemplet nedan så har vi byt ut dåligt trä på landgången och den kommer att hålla många år till.

Hur renoverar man en landgång?

Varje renovering är unik i sig. En landgång består av ett regelverk, ett däck någon typ av uppsägningsfäste för gångjärn eller kättingtorn samt en fasad kant, hjul eller läpp. Den första bedömningen är om regelverket är intakt, då kan man koncentrera sig till att byta däcket.

Vad är det som går sönder?

En välgjord landgång i NTR-A tryckimpregnerat trä skall hålla i många år. Det som sliter mest är om krafter som is eller vind gör att landgången brutits. Det kan till exempel vara att man har ett gångjärn på den del som vätter mot fundamentet. Ett gångjärn är bra att leda upp och ned men i sidled är det sämre. Är det stora krafter i sidled brukar vi i stället montera kättingtorn. Med dessa kan landgången röra sig i alla riktningar och det blir mindre slitage på både landgång och fundament. En annan orsak är att man har hjul på landgången. Även dessa fungerar bra när landgången rör sig framåt och bakåt, men i sidled fungerar det sämre. Genom att låta delen som ligger på brygga släpa på en slitplåt med låg friktion får man en landgång som håller längre.

  • Renovering av trä-landgångar
  • Landgång
  • Renovering av trä-landgångar
  • Renovering av trä-landgångar
  • Landgång
  • Landgång